Conferentie Taal & Technologie biedt praktische handvatten

Posted on Updated on

Ruim 200 leerkrachten en schoolleiders uit het primair onderwijs én pedagogisch medewerkers van vve’s bezochten op 23 november de conferentie Taal & Technologie. Zij lieten zich inspireren door de keynote van lector Symen van der Zee en ervoeren zelf hoe eenvoudig Wetenschap & Technologie te combineren is met taal. Een impressie.

Wim Boomkamp trapt af: Vier de verwondering!

Wanneer alle gasten een plek in het theater van Saxion hebben gevonden, neemt Wim Boomkamp, voorzitter CvB van Saxion het woord en heet iedereen welkom. Hij onderstreept de rol en impact van Wetenschap & Technologie in onze maatschappij en benadrukt het belang om hier al vanaf jonge leeftijd mee aan de slag te gaan. Als hogeschool die Living Technology hoogste prioriteit geeft, hecht Saxion veel waarde aan een goede start voor leerlingen. En hij sluit zijn betoog af: “Vier de verwondering en laat kinderen vragen stellen!”

Keuze uit 15 workshops

In twee workshoprondes leren de leerkrachten en pedagogisch medewerkers hoe zij Wetenschap & Technologie een plek kunnen geven in hun lessen. Door te combineren met taal, door vakken te integreren en vooral ook door gewoon maar te beginnen. Zo gingen zij aan de slag met experimentjes, leerden zij hoe storytelling in de klas kan worden gebruikt, bouwden zij constructies en zelfs hoe ze wetenschappelijke taal aan kleuters kunnen leren!

Bekijk alle presentaties uit de workshops >>

“Mooie workshops! Ik heb nieuwe, werkbare ideeën gekregen voor in mijn klas.”

Keynote Symen van der Zee: Ons doel is leerlingen de taal van wetenschap en technologie te leren

Symen van der Zee, lector Wetenschap & Technologie in het onderwijs, begint met zijn verhaal als de laatste noten van de Ode an die Freude van Beethoven klinken. Hij gebruikt deze wereldberoemde symfonie als metafoor voor techniekonderwijs. “Wat Beethoven deed voor de kunst, iedereen erbij betrekken en aandacht ervoor vragen, is mijn wens voor Wetenschap & Technologie. Ik wil met jullie verkennen hoe we de wereld van W&T kunnen openen, hoe we alle leerlingen de taal ervan kunnen leren spreken, en uitleggen waarom het zo belangrijk is dat te doen, juist nu.”

Volgens Symen moet het doel van W&T in het basisonderwijs en vve niet liggen in het oplossen van de tekorten in de technische sector. Daar is het onderwijs niet voor. “Het doel van Wetenschap en Technologie in het basisonderwijs is wetenschappelijke geletterdheid. Niet omwille van de economie, maar voor de democratie. We hebben mensen nodig die misleidende taal kunnen onderscheiden van feiten. Een massa die zelf kan en wil oordelen over lastige, belangrijke kwesties.”

Maar hoe kan onderwijs hier in bijdragen? Spreken we zelf die taal wel? Symen: “Meer dan de helft van de basisschoolleerkrachten geeft aan te weinig verstand te hebben van Wetenschap & Technologie. En dat maakt het lastig een goede les te componeren.” Daarom biedt hij zijn publiek de componenten van goed W&T-onderwijs: dirigeren, helder communiceren, activeren, interacteren, samen denken en leren, systematisch waarderen!

Symen: “Hoewel we nu beschikken over de partituur, is iedere uitvoering weer anders. Het gaat in het onderwijs altijd om een specifieke groep leerlingen op een specifiek moment. Het is de kunst om kundig en tactvol hierop in te spelen.” Dat dat lastig kan zijn, veel werk is en tijd vraagt, beaamt hij. Maar het kan, dus begin! En fouten maken mag. En hij sluit af met een citaat van Beethoven zelf: “To play a wrong note is insignificant. To play without passion is intolerable.”

“Ik kan een voorbeeld geven hoe ik W&T met taal kan combineren in de klas.”

Dagvoorzitter Mark Gellevij sluit de conferentie rond 20 uur af. Of de conferentie succesvol was laten we graag door onze gasten bepalen. De poll die aan het begin aan de gasten is voorgelegd wordt nog eens gedaan en de antwoorden zijn naast elkaar gezet. En deze antwoorden spreken voor zich!

“Mooi programma, en wat een superlezing van Symen van der Zee.”

Proef de sfeer

Was je er niet bij? Of wil je nog even nagenieten van de conferentie? Bekijk het snapchatverslag en waan je even middenin de bruisende sfeer van de conferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + twee =